Acompanyar la diversitat de l’envelliment: el repte de la XX Jornada Anual

La FEATE hem celebrat la XX Jornada Anual i l’hem dedicat a l’acompanyament de la diversitat de l’envelliment.

La cita ha tingut lloc el 27 de juny a Balaguer, acollits per l’entitat sòcia Residència Sant Domènec, i ha comptat amb la participació de més de cinquanta persones. Ha començat visitant les instal·lacions de l’entitat, que data del 1982, i ha continuat a l’Hotel Santuari, on s’ha realitzat la presentació de la jornada amb l’assistència de la Sra. Lorena González, paera en cap de Balaguer.

El matí s’ha dedicat a identificar la diversitat per tal que les entitats puguin renovar el seu compromís d’acollida. Començant amb una reflexió ètica de la cura de la diversitat a l’entorn residencial amb la Pilar Loncan, presidenta del CèAVOC i coautora del document “Els drets de les persones en els entorns residencials”, per “anar conformant institucions i professionals capaços de donar resposta a la vulnerabilitat, fugint de respostes estereotipades o exclusivament normatives”.

Tot seguit, han intervingut persones de diferents àmbits que han identificat el reptes del seu col·lectiu amb relació a l’envelliment: en Xavier Martínez, antic membre de DICAT, ha donat veu a les persones amb discapacitat psíquica; en Josep M. Mesquida, president de la Fundació Enllaç, ha representat el col·lectiu LGTBIQ+; l’Ada Rafalli, coordinadora institucional de PEJUCAT, ha exposat la realitat de la migració i en Josep Rovira, director de l’àrea de drogues d’ABD, ha parlat sobre les addiccions.

La taula rodona posterior ha esdevingut un diàleg molt enriquidor i ha permès compartir les inquietuds de les entitats relacionades a aquest repte.

La tarda ha continuat amb la presentació de bones pràctiques d’entitats sòcies, a qui agraïm que comparteixin projectes inspiradors: el projecte de voluntariat “Connectant vides” de la Residència Sant Domènec de Balaguer, l’experiència de gent gran i salut mental de l’Hospital Residència Vila de Moià i les passejades terapèutiques en tricicle de la Fundació Les Vetes de Salt. 
 
A continuació, s’ha exposat el projecte artístic col·lectiu: un mural d’entramats elaborat per diferents entitats sòcies i liderat pel Casal Fàtima de Calella. Una obra d’art que ha presidit tota la jornada i representa la unió i la cooperació de les entitats de la FEATE, i que serà exposada posteriorment a les instal·lacions de les diferents entitats participants.
 
A l’assemblea anual, la junta ha exposat les dades més significatives del 2023 i el pressupost i els objectius del 2024. I s’ha aprovat la incorporació a la junta, com a vocal, de l’Oriol Agulló (Associació Saleses, Barcelona).
 
Esperem que hagi sigut  una jornada molt enriquidora i motivadora per continuar acompanyant a l’envelliment.
Shopping Basket