Projecte de llei de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària de Catalunya

La FEATE ha estat present al Parlament de Catalunya amb motiu del Projecte de llei de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària de Catalunya.

El Sr. Josep Serrano, membre de la junta directiva de la FEATE i de La Confederació, ha comparegut al Parlament el 18 de febrer per defensar els interessos de la ciutadania i les entitats socials vinculats al Projecte de llei de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària de Catalunya (AGISS-Cat).

El posicionament del tercer sector social davant del projecte de llei és:
 
  1. L’actual Projecte de llei no contempla les aportacions fetes pel tercer sector en el tràmit iniciat l’any 2022, quan el Govern i el sector van treballar bastament en la creació de l’avantprojecte de llei: s’ha tret el focus del model d’atenció residencial i ja no considera entre els seus objectius altres àmbits com l’atenció precoç, el col·lectiu infantojuvenil i la salut mental.

2. Tot i que l’objectiu principal de l’AGISS-Cat és que la Generalitat torni a disposar d’un organisme de gestió pels recursos propis (que ja havia tingut a través de l’ICASS fins a la seva dissolució l’any 2014), el Govern planteja ara que aquesta agència pugui ser un operador més en el mercat i pugui captar finançament del sector privat, amb el que estem completament en desacord perquè col·lideix amb l’activitat de les entitats socials i posa en perill la seva viabilitat.

3. Demanem que es tractin en profunditat les condicions laborals de les persones treballadores, que es considerin les necessitats territorials, que l’agència basi la seva relació amb les entitats socials en fórmules no contractuals com el concert i la gestió delegada, descartant que la provisió de serveis de la xarxa pública es fonamenti en valoracions d’ofertes econòmiques, que s’incorpori a les entitats al Consell de Direcció i que s’asseguri que el món local segueixi també els nous models de gestió i responsabilitat.

4. Les disfuncions del desplegament de l’atenció integrada social i sanitària a les residències de gent gran i l’obligació que es garanteixi a la ciutadania l’accés als mateixos recursos amb independència de la titularitat o gestió de cada servei, donat que els serveis propis de l’administració reben més recursos que els serveis de les entitats que formem part de la xarxa pública.
Shopping Basket